Nu kan vi erbjuda våra kunder 3D-skanning

Jesper Vestman, konstruktör Relitor Engineering AB

Strax innan jul fick vi ett erbjudande som vi inte kunde motstå, leveransen kom under mellandagarna och nu är den på plats på vårt kontor i Luleå, vår nykomling, Faro Focus S70, som ger oss möjligheten att erbjuda våra kunder 3D-skanning.

Vi har träffat Jesper Vestman, konstruktör hos oss på Relitor och projektledare för skannern för att få veta mer.

Hej Jesper,

Hur kändes det att packa upp skannern?

Det kändes kul och spännande! Vi har ju haft detta på gång ett tag så det känns väldigt kul att äntligen kunna köra igång.

Har ni gått någon utbildning?

Vi är några stycken på företaget som skall gå en utbildning för just denna skanner och tillhörande programvara nu i slutet av januari.

Sen är det några av oss som redan jobbat en del med detta på olika sätt.

Det ska bli kul att få sätta sig in lite djupare i vår egen skanner och jobba fram ett arbetssätt som passar för vår verksamhet och våra kunders önskemål.

Vad kommer vi kunna erbjuda våra kunder tack vare skannern?

Vi kommer kunna erbjuda 3D-skanning av lokaler, anläggningar, maskiner, osv. Dessa skanningar kan sedan användas för att till exempel verifiera ritningsunderlag, kontrollera dimensioner/utrymmen, uppdatera ändringar som gjorts på plats och kanske saknar dokumentation, med mera.

Att ha en 3D-skanning av områden man jobbar i/med ger ju en väldigt tydlig bild på hur verkligheten ser ut just vid skanningstillfället. Det är ett användbart verktyg som kommer hjälpa oss att undvika onödiga missar och det blir enklare att verifiera våra idéer och lösningar. Extra användbart blir det när befintliga utrustningar skall uppdateras eller då nya konstruktioner skall anpassas mot en befintlig omgivning.

Vi kan även kombinera dessa skanningar med våra simuleringsprogram, vilket ger oss möjlighet att kontrollera möjliga lösningar redan i ett tidigt stadie av projekten. Ett exempel där vi kan använda oss av detta är vid flytt av maskin/utrustning i trånga utrymmen. Vi kan då simulera en möjlig lösning/färdväg och plocka fram exakta mått mellan utrustning och omgivning i de olika kritiska momenten.

Dessutom kan vi kombinera materialet vi får från skanningar och visualisera hur en produkt kommer att se ut i sin slutgiltiga miljö.

Tack för intervjun Jesper, och lycka till med all utbildning och arbete med skannern!

För mer information om 3D-skanning med Faro Focus S70, kontakta Jesper Vestman, e-post: jesper.vestman@relitor.se eller telefon: 070-635 22 83