Susanne, ingenjör inom processteknik

Susanne på kundbesök

Relitor ser gärna fler kvinnor i branschen och framförallt på vår arbetsplats. Möt Susanne Falk som är anställd hos oss inom processteknik! Vi får en insikt i hur hennes vardag som ingenjör är.

Relitor ser gärna fler kvinnor i branschen och framförallt på vår arbetsplats. Vi har idag 16 anställda, varav 2 kvinnor vilket vi tycker är för lite. Som ett led i arbetet med att få en mer jämställd arbetsplats medverkar Relitor bland annat i ett projekt som kallas Mångväx och som drivs av IUC Norrbotten. Idag tänkte vi ställa några frågor till Susanne Falk som är anställd hos Relitor som ingenjör inom processteknik.

Vem träffar vi?
Susanne Falk, 26 år. Ursprungligen från Umeå men bor numer i Luleå.

Hur länge har du jobbat hos Relitor?
Jag har jobbat här i snart 2år

Vad har du gått för utbildning?
Civilingenjör i Energiteknik vid Umeå Universitet

Varför valde du den utbildningen?
Jag har en bror och ett par morbröder som läst till civilingenjör, så ingenjörsyrket har alltid känts som ett alternativ för mig. Jag hade även lätt för matte så jag tyckte att ett civilingenjörsprogram borde jag klara av. Sen ville jag gärna plugga hemma i Umeå så jag kollade vilka ingenjörsprogram som fanns där och tyckte att Energiteknik lät intressent. Det kändes för mig som en framtidsbransch.

Hur många tjejer gick det i din klass?
Jag tror vi var ca 8 av 50st när vi började. Efter första året hade både tjejer och killar hoppat av eller bytt program och vi fick några nya så då var fördelningen nog nästan 1/3 tjejer.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
Som ingenjör är det väldigt varierat. Vissa dagar ritar jag rör för att transportera gaser till olika processer medan andra dagar jobbar jag i Excel och bygger beräkningsmallar för exempelvis tryckfall eller maxhastighet i olika rör. Det brukar bli en del besök hos våra kunder för att kika på de jag ska rita/beräkna och för att mäta upp det som finns runtomkring. Oftast är det en blandning mellan allt!

Jag jobbar också med att simulera olika flödesprocesser i ett program som heter COMSOL Multiphysics. Med det programmet kan man se hur gaser eller vätskor rör sig genom exempelvis en rörkonstruktion eller en ventil. Från simuleringen kan man sen få ut tryckfall och hastigheter som kan vara av intresse. Tillexempel skulle man i COMSOL kunna simulera flödet genom en nyproducerad ventil för att ta reda på tryckfallet över ventilen och se om man behöver göra några justeringar innan den tas i bruk. Man kan även lägga till värmetransporter eller tillsätt droppar och spårämnen i ett flöde för att spåra blandning. Nyligen hade jag ett intressant projekt där jag simulerade koncentrationsspridning i ett flöde för att bedöma hur väl gaserna i ett rör blandats på en viss sträcka.

Varför tror du att det är fler killar än tjejer som utbildar sig inom yrket? Det är ju egentligen ingen skillnad i arbetssätt mellan killar och tjejer som ingenjörer.
Det spelar absolut ingen roll om man är tjej eller kille när man är ingenjör. Jag tror att många tjejer tänker på teknikbranschen som att skruva i bilen och kanske då inte väljer den. Det är möjligen ordet ”teknik” som gör att man ryggar tillbaka och tänker ”nej det där är jag inte intresserad av”, när teknik och ingenjörsyrket egentligen handlar om en vilja att förstå hur saker och ting fungerar och att jobba med problemlösning.

Vad gör en ingenjör som du helst på fritiden?
Jag gillar djur så därför rider jag och så har jag en hund så det blir många promenader med honom. Utöver det gillar jag att se tv serier och spela spel, både brädspel och på dator.

 

Tack för pratstunden. Vi hoppas kunna inspirera fler tjejer till att utbilda sig inom yrket!