Cistern får nytt tak – tack vare Relitors kompetens

Det 120 ton tunga taket lyfts på plats av en gigantiskt lyftkran
Fredrik Löfgren, konstruktör på Relitor, arbetar med taket i beräkingsprogrammet Nastran

Wibax cistern, belägen på Haraholmen i Piteå, var i behov renovering. Botten och tak var i dåligt skick samt att cisternen behövde anpassas invändigt för att SunPine, som hyr cisternen, skulle kunna lagra både tallolja och råtalldiesel.

IVAB som fick i uppdrag att bygga och montera taket, tog kontakt med Fredrik Löfgren, konstruktör på Relitor, då Relitors kompetens inom beräkning och konstruktion efterfrågades.

Relitor konstruktörer Fredrik Löfgren och Mats Eriksson har konstruerat och beräknat taket samt lyftöglor och lyftutrustning. Detta har de gjort med hjälp av beräkningsprogrammet Nastran,

Vi har pratat lite mer med projektansvarige Fredrik Löfgren för att höra vilka utmaningar som Relitor haft i detta projekt:

Hej Fredrik!

Vilket spännande projekt att få vara delaktig i, vad har varit den största utmaningen för Relitor?

Den största utmaningen har varit att få en gammal cistern att uppfylla dagens normer, då det är betydligt hårdare krav nu än vad det var på 70-talet.

Samt att projektet innebar tunga lyft då taket, som byggdes på marken, väger ca 120 ton tillsammans med manteln. Taket lyftes på plats av en gigantisk lyftkran ca 20 meter upp.

 Det var fantastiskt att se att allt föll på plats när IVAB monterade taket förra veckan.

 Vi vill tacka IVAB, Wibax och SunPine för att vi fick vara delaktiga i detta projekt och ser framemot nya spännande samarbeten.